Lov 2. juli 1999 nr. 63 om pasient- og brukerrettigheter
Korttittel: pasient- og brukerrettighetsloven Forkortelse: pbrl Lenke til Lovdata: pasient- og brukerrettighetsloven Lov med kommentarer: Pasient- og brukerrettighetsloven med kommentarer
Pasient- og brukerrettighetsloven er en lov som gir pasienter og brukere rettigheter overfor helse- og omsorgstjenesten. Loven omhandler blant annet rett til helse- og omsorgstjenester, transport, informasjon og innsyn.
Store norske leksikon
Kort om loven: Pasient- og brukerrettighetsloven inneholder rettsregler om de rettigheter pasienter og brukere har overfor helse- og omsorgstjenesten. Pasient- og brukerrettighetsloven gjelder for alle i riket. Pasienter og brukere har etter loven rett til øyeblikkelig og nødvendig helsehjelp fra kommunen. Loven slår fast at helsehjelp som utgangspunkt bare kan gis med en pasients samtykke. Bare hvis det finnes grunnlag for det i lov, kan helsehjelp gis uten samtykke. Loven har regler om retten til å stå på liste hos fastlege og til brukerstyrt personlig assistanse og til opphold i sykehjem eller tilsvarende bolig. Loven inneholder også regler om retten til vurdering og fornyet vurdering, om retten til helsehjelp og retten til fritt behandlingsvalg. Etter loven skal staten sørge for at det i hvert fylke skal være et pasient- og brukerombud som kan ta opp saker av eget tiltak, eller etter henvendelser som gjelder den statlige spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Oppdatert 12. november 2019.
Oppdag mer fra Autismepodden
Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.