Likestilling for alle!

Den norske likestillingsdebatten preges i stor grad av foreldede tanker, meninger og idealer. For likestilling handler ikke bare om kjønna, men om alle, også funksjonshemmede. Ofte når ulike politiske partier snakker om likestilling er det feminisme de har i tankene, men feminisme er ikke likestilling, det er kvinnekamp!

Jeg er overbevist om at det eneste riktige er likestilling for alle, derfor er jeg ikke feminist, men heller likestillings-aktivist. Dette er noe jeg ikke er alene om – for jeg møter stadig folk i brukerorganisasjoner som FFO, SAFO og Autismeforeningen som mener og føler det samme.

Kvinners likestilling , rett til selvbestemmelse over egen kropp og høye voldtektstall er alle viktige og alvorlige temaer, men det er også funksjonshemmedes rettigheter.

Omlag 9,4% av kvinner og omlag 1,1% av menn opplever seksuelt misbruk i løpet av livet (dinutvei.no) , tilsvarende tall for høytfungerende autistiske barn er 17% (Mandell, Walrath, Manteuffel, Sgro, & Pinto-Martin, 2005).

Videre vet vi at funksjonshemmede i betydelig grad blir diskriminert i jobbsammenheng og mange har enten ikke jobb, eller får dårligere lønn. Mobbing, trakassering og fysisk vold er også en daglig opplevelse for mange.

Selv opplever jeg å få mye kritikk når jeg løfter disse sakene opp på dagsorden, særlig av en del feminister. Slik jeg ser de er det et betydelig demokratisk problem! Og jeg synes det egentlig er rart, for som feministene har sagt så lenge jeg kan huske betyr ikke flere rettigheter for noen, mindre for andre – kanskje det er noe å tenke over?

Referanser

Hvor mange utsettes for vold og overgrep? – Dinutvei.no—Nasjonal veiviser ved vold og overgrep. (udatert). Hentet 16. desember 2019, fra https://dinutvei.no/om-vold/341-hvor-mange-utsettes-for-vold-og-overgrep

Mandell, D. S., Walrath, C. M., Manteuffel, B., Sgro, G., & Pinto-Martin, J. A. (2005). The prevalence and correlates of abuse among children with autism served in comprehensive community-based mental health settings. Child Abuse & Neglect, 29(12), 1359–1372. https://doi.org/10.1016/j.chiabu.2005.06.006


Oppdag mer fra Autismepodden

Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.


Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Om autismepodden

Autismepodden er Norges første podcast om autisme. Vårt mål er å formidle faglig korrekt informasjon uten å miste autistenes stemme – For hvem er vel egentlig de virkelige autismeekspertene?

Kategorier

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettstedet aksepterer du dette.  Les mer